Op zoek naar wijkwinkelcentra
PROPERTYNL MAGAZINE

Op zoek naar wijkwinkelcentra

Het Belgische Pertinea heeft al twee retailaankopen in Nederland gedaan, maar wil de expansie versnellen. Op het lijstje staan wijkwinkelcentra.

Op zoek naar wijkwinkelcentra
PROPERTYNL MAGAZINE

In december sloeg Pertinea toe met de aankoop van het winkelcentrum Buytenwegh in Zoetermeer en afgelopen augustus kocht het fonds ook al winkelcentrum Op de Brouwerij in Enschede. Het Belgische Pertinea heeft de Nederlandse markt duidelijk betreden. De fondsbeheerder, opgericht door Philip De Greve en in Nederland gemanaged door Caroline Kievit-Droste, wil het niet bij deze twee aankopen laten. De ambitie is om meer retail in Nederland aan te kopen, waarbij de focus ligt op wijkwinkelcentra met een aanzienlijk deel convenience.

Diversificatie

Sinds de oprichting heeft De Greve zo’n € 100 mln opgehaald bij een stabiele groep van professionele investeerders die Pertinea kan inzetten om haar ambitie waar te maken. De Greve: ‘We beleggen al zo’n 10 jaar in Belgisch retail. De keuze om naar Nederland te komen is natuurlijk gedreven door diversificatie; macro-economisch zijn de landen toch anders. Maar de keuze om over de grens te kijken heeft ook een stimulans gekregen doordat een deel van onze investeerders afkomstig is uit Nederland. Door hun kennis van de Nederlandse markt is het vanzelfsprekender die markt te betreden en er inzicht in te krijgen en te houden.’

De centra die Pertinea in Nederland koopt, zijn bestemd voor het beleggingsvehikel RE-tail Return Partners II. Dat is het tweede fonds van Pertinea. Het eerste, gesloten fonds heeft een belegd vermogen van ruim € 100 mln, dat is geïnvesteerd in Belgische retail. In hun eerste fonds bestaat de helft van de beleggers uit institutionele partijen, zoals enkele grote en kleinere Belgische verzekeraars en pensioenfondsen. De Greve: ‘De andere helft bestaat uit family offices die grotendeels hun wortels hebben in retail en vastgoed.’ Het management van Pertinea investeert overigens ook mee.

De minimale ticket waarvoor ingestapt kan worden is € 2,5 mln. Kievit: ‘Dat zorgt ervoor dat de particuliere investeerders en de institutionele partijen dezelfde beleggingsvisie hebben: professioneel met de focus op de langere termijn. Risicomanagement is belangrijk; we sturen vooral op een steady cashflow en kapitaalbehoud.’ Het fonds staat overigens nog open voor nieuwe participanten.

... Lees het volledige artikel hier.

©PROPERTYNL MAGAZINE |Gabriëlle Klaver

©2024 Pertinea | Disclaimer | Algemene Voorwaarden | Cookies | Powered by hooox

Pertinea gebruikt jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de diensten te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren. Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste algemene voorwaarden en cookieverklaring gelezen te hebben.